Odporność organizmu to gwarancja nieprzerwanych treningów

Biegać każdy może, ale niekoniecznie podczas niesprzyjających warunków atmosferycznych. Aby treningi mogły odbywać się nawet wtedy bez wyrządzania sobie szkody na zdrowiu, należy dbać o odporność organizmu. Szczególnie jest to ważne podczas zimy, gdy trenuje się na wolnej przestrzeni.

Odporność organizmu to podstawa zdrowia, dlatego też warto popracować nad nią zimą, aby cały sezon biegowy mógł być udany. Dlatego też wzmacnianie odporności warto rozpocząć od zastosowania odpowiedniej diety. W pierwszej kolejności podczas zimy należy pamiętać o odpowiednim nawadnianiu. Nie zapominajmy, że termoregulacja organizmu to proces, który przebiega przez cały rok, niezależnie od pory. Dlatego też nawet i w zimę się pocimy, a szczególnie gdy przebywamy w pomieszczeniach ogrzewanych, gdzie jest suche powietrze. W związku z tym nie można zapominać o uzupełnianiu płynów, czyli piciu sporej ilości wody. Równie dobrze nawadniać może herbata, która posiada w swoim naparze spore ilości mikroelementów i witamin. Jeśli wychodzimy na zimowy trening, to dobrze jest sobie przed wyjściem przygotować herbatę z cukrem, bo po powrocie gdy będzie jeszcze lekko ciepła, będzie działać na takiej samej zasadzie jak napoje izotoniczne. Aby odporność utrzymać na wysokim poziomie ważne jest regularne spożywanie posiłków. Lepiej ich nie opuszczać, ani nie doprowadzać do bardzo dużego uczucia głodu. Istotna jest także wartość odżywcza posiłków, ponieważ muszą one opierać się na białku i węglowodanach, gdy jemy je zaraz po treningu. W ogólnym żywieniu warto unikać zbyt dużych ilości tłuszczy, które zwyczajnie są niezdrowe, jak również na produkty wysoko przetworzone, zawierające spore ilości konserwantów i sztucznych substancji chemicznych. Zimą warto także zwiększyć ilość spożywanego białka, bo jest on podstawowym budulcem, także wykorzystywanym przez organizm, gdy dochodzi do zwalczania pojawiających się infekcji. Oprócz tego warto w diecie zwiększyć ilość przyjmowanego wapnia oraz witaminy D, której może pojawić się niedobór w okresie zimy. W związku z tym trzeba sięgać po produkty mleczne, a najlepiej po jogurty. W razie kontuzji wskazana będzie witamina C, a przy obniżonej formie psychicznej warto sięgać po cytrusy, które działają antydepresyjnie.

Jak widać podczas zimy można pracować nad odpornością, aby już wczesną wiosną być w pełni sił. Odporność łatwo jest poprawić stosując te proste porady, tym bardziej że będzie to poprawa uzyskana całkowicie w sposób naturalny i bezpieczny dla organizmu. Warto zadbać o poprawę odporności zimą, bo będzie jak znalazł na sezon biegowy.

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.